Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Brick and concrete facade for Lucknow goods provider

Brick and concrete facade for Lucknow goods provider

Photographer: Andre J. Fathome

New Delhi-based Studio Lotus has designed Organic India in Lucknow, which was to capitalize upon the abundant open space of the city’s outskirts and to provide an atypical work environment for factory workers and administrators.

This LEED platinum-rated development that encompasses the full production process of the wellness brand has two sets of intersecting axes. The resulting interstitial spaces emerge as courtyards, lightwells and lawns.

The built vocabulary of the facility has been articulated in brick and concrete, with sleek lines and planar symmetry characterizing the façade design. The design scheme imbibes local influences to create a sustainable built environment, the primary among these being the use of bricks as the primary infill material. Left exposed, the facility’s brick shell harkens to the regency structures of colonial Lucknow; bricks are also locally available due to abundance of labor-intensive kilns and availability of pliable clay, lowering the carbon footprint of the campus.

The fenestration strategy, in tune, has been devised to provide the optimal wall-window ratio to each zone: the processing blocks have limited ingress of light, facilitated through skylights and north lights to prevent spoilage of goods. On the other hand, high ingress of light has been enabled in the administrative blocks to help lower dependence on artificial lighting.

The interstitial open spaces on campus further aid climate control in multiple ways, primarily by enabling passive cooling of the blocks through stack effect. The abundance of open spaces and limited hardscaping also increases potential for recharging the ground water table. The design of the facility also ensures the channelling of surface run-off for reuse and the recycling of greywater discharge, resulting in the reduction of potable water consumption by more than half the initial quantum.

The design scheme utilizes a gamut of passive cooling techniques such as terracotta filler slabs in the large-span spaces, and recessed openings to cut out solar glare. Over one-tenth of the material used in the construction of the facility is recycled.