Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Bungalow typology for Bengaluru office

Bungalow typology for Bengaluru office

Bengaluru-based Nisha Mathew Ghosh Architects has designed the Community Research and Training Center, which was to convert the fourth floor of a building into the Community Health Research and Training Centre of the parent Bengaluru Baptist Hospital.

The community wing of the Baptist Hospital serves underprivileged neighborhoods and villages where medical facilities are unavailable. The office space, spread over 4000 sq. ft., is conceived as a meeting space for field-planners, doctors, nurses, and researchers where systems are discussed and evaluated to impart methodology and training. Also, the medical staff builds long-term relationships with patients, maintains records, and offers counselling and financial advice.

A trapezoidal-stepped, transparent community space represents the charitable core value of the organization at the center of the floor plate. Treated as a dark and cozy space, it is visible from multiple angles of the entire floor space via opening-chinks-between planes. Private areas such as the Associate Director, Secretary, DDRC, and nurses’ restrooms are delineated with storage units and glass partitions; the workstations have loose, open-ended partitions. Natural light flows in through the verandah, referring to Bengaluru’s traditional ‘bungalow’ typology that reflects the exchanges between the individual and the world. The central stepped community space doubles as an acoustically-treated seminar area, reinterpreting the center’s core values.

A slightly-distressed textured grey finish is chosen for the material palette, which extends to the floor, ceilings, and certain planes throughout the space – all enveloped in simple white plaster reminiscent of slaked lime powder (chuna). Refreshing colors are added throughout the space in the sofa fabric, pin-up boards, and coffee bars, creating focal points. Deep charcoal-grey and blue are used for the community space/seminar room to contrast with the light palette of the verandah. Handcrafted and textured lights imbibe color and warmth to the neutral palette, evoking memories of our traditional communities. Toilets and other services are located on the western side facing the highway to create a sound buffer in a non-air-conditioned space.