Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Energy-efficient design for Nagpur oncology center

Energy-efficient design for Nagpur oncology center

Mumbai-based Hiten Sethi Architects has designed the National Cancer Institute in Nagpur, which was to construct an aesthetic, functional, and energy-efficient oncology center of 500 beds, that offers a cancer care center, palliative care, and sustainable charity.

Spread over a 23.5-acre site, the project complies with the regulations set by the National Accreditation Board for Hospitals and Joint Commission International. The design also conforms to the Gold Rating of the IGBC Green New Building Rating System.

An integrated design approach is used, maximizing clean and renewable energy to fulfil the hospital’s energy requirements for heating, cooling, and lighting. Aluminium-louvered sunshades, deep recesses and fenestrations are designed using sun path diagrams to counter the extremely hot summers. More mass is used on the exterior, rather than glass, to reduce heat penetration, which is maintained at 22 per cent with DGU reflected glass.

Curtain walls act as semi-unitized glazing in a diamond grid and straight grid along with horizontal and vertical fins. Vertical mullions and horizontal transoms are installed on mild steel, stainless, and aluminium brackets anchored to the columns, cut-to-size and structurally glazed to the aluminium sub-frame by a structural sealant.

The glazing at the main entrance is designed as the fixed spider glazing system, to obtain maximum transparency. The shorter sides of the building face the east and west, which reduces the surface area exposed to the sun’s rays. The elevation on the south is designed as an inclined surface with the roof hanging beyond the façade with horizontal and vertical fins, which allows the sun to moderately warm the internal spaces and reduce energy consumption. Non combustible, VOC-free materials are used for cladding.