Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Metal mesh facade for Haryana furniture store

Metal mesh facade for Haryana furniture store

Photographer: Ar. Purnesh Dev Nikhanj

Chandigarh-based Studio Ardete has designed the Martin’s in Haryana, which was to manifest and evince a unified front between two separate physical entities.

Situated in a dilapidated industrial site in Panchkula, Martin’s presented the complex scenario of a deadpan locale. The furniture factory and a display center needed to be visually connected by a common fascia using only metal fabrication, as per local by-laws. Individual characteristics, varying internal planning and budget constraints rendered any drastic measures out of consideration. A method needed to be devised where this could be done without altering the existing design.

An external screen of expanded metal mesh was selected as the best solution, fabricating an aerated facade. To make the design sensitive to the climatic conditions, an additional layer of FRP panels was added. The panels and mesh reduced the southern heat gain by reflecting the sunrays while increasing the time lag of heat consumption.

The FRP panels were created in the industrial workshop of the furniture factory itself synchronizing the exterior with the core of the factory. Utilizing indigenous materials for production proved to be a cost-effective measure. Additionally, the act of creation provided an emotional connect for the individuals involved, a sense of belonging and content.

The formulation of Martin’s needed to physically embody the innate sentiments associated while providing a unique identity. Clarity came from an astute sense of color psychology. The dazzling yellow of the panels was deliberately chosen to personify cheerfulness, mental activity and dynamism. The challenge proposed by the context was to meet with a resolution where the whole area would be driven towards an urban plaza. The unconventional design of the façade provides relief from the monochromatic construct and ennui inherited from a prolonged familiarity. Martin’s now stands out, revamping the background from a deadlock to urban idiosyncrasy.