Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Segragated zones for Rajasthan hospital

Segragated zones for Rajasthan hospital

New Delhi-based Manchanda Associates has designed the Medanata Ganganagar Hospital in Rajasthan, which was to envision an ultra-modern a 200-bed super-specialty hospital to fulfil the demand for quality healthcare in tier-2 cities of India. The design needed to accommodate a possible expansion to 300 beds while keeping budget constraints in mind.

Maximum glazing on the north-south orientation blocks out the hot sun from the eastern and western sides, while the H-shaped building ensures natural light and ventilation while offering mutual shade. The shape creates distinctive zones to segregate independent departments while focusing on vertical circulation, ensuring unobstructed movement of medical staff and visitors. A ramp connects all the levels for the convenience of people with physical disabilities and evacuation of patients in a fire emergency. It enables the possible addition of an additional block for future expansion.

Spread over 165,000 sq. ft., the building is planned on a 66000 mm x 6600 mm grid with 3000 mm for internal corridor space, which are within the recommended norms for hospitals and meet most requirements. The design can accommodate an operation theatre, a six-bed general ward in one unit, two single-bed private wards with attached toilets or two staff change rooms. Robust and low-maintenance services are important due to the lack of trained manpower in the area. Though the project did not formally adopt any green-rating system, systems have been implemented to make the building green, sustainable and energy-efficient. Solar panels are used for heating water and power generation with insulated glass to minimise heat gain and large glazing increases the amount of daylight within the building. Wastewater recycling, variable frequency drives and high-efficiency screw-type chillers for HVAC are implemented as well.