Top
Image Alt

ifj

  /  Focus Projects   /  Spartan design for Seattle office

Spartan design for Seattle office

Seattle-based Heliotrope Architects has designed the Canal Street, which was to transform a narrow, commercially zoned, urban-infill project into a modern office space.

The project is located in a small, run-down 1950s house, converted into a commercial office building spread over 5233 sq. ft. The 30 ft. wide and 100 ft. deep lot is situated along a shoreline greenbelt across the street from the ship canal in the Fremont neighborhood of Seattle.

The design navigates the land use code to maximize the overall building size by squeezing four floor levels onto a site that, technically, only allows two. This was achieved by taking advantage of a 10 ft. ground elevation change from the front of the building to the rear alley, allowing the architect to designate the first floor a “basement,” and put the two main floors above. On top of those is a code-allowed “mezzanine,” resulting in a total of four floors.

The “basement” ground floor is the main entry and opens to the ship canal park across Canal Street. The next floor up connects to the alley with parking and has a shared conference room looking west to the canal through a first-of-its-kind frameless, fire-rated glass wall. The next floor has large wood-framed European window walls at the front with views to the ship canal, and the rear, bringing in natural light from both ends of the building. The mezzanine level connects to the two floors below through the atrium and accesses a deck with views south over the canal.

The building structure is comprised of  large steel moment frames that rise out of a monolithic concrete base. The steel frames act as ribs for the exterior metal skin and are left exposed and expressed in the building interior. A cantilevered concrete awning shelters the front entry. The front and rear facades are primarily glass window walls.

The interior was designed to maximize visual and physical connections between the four floors by incorporating a skylight-topped atrium rising up through the center of the building, containing the communal stairs, and flooding the building interior with enough natural light so that artificial lighting can be turned off during daylight hours.

Interior finishes are restrained – almost spartan – and comprised of white painted sheet-rock walls, concrete floors, custom ash cabinetry, and a custom-fabricated blackened steel stairway and bridge.