Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Fibre-optics lighting for Gurugram residence

Fibre-optics lighting for Gurugram residence

Photographer: Shiv Prakash

Gurugram-based Cityscape’82 Architects has designed the Todd Residence, a residential project spread over 1,000 sq. yds. The client wanted a minimalistic home that had light-filled living spaces, with reading nooks and indoor and outdoor seating areas.

Following a zero-maintenance concept, the boundary wall is treated with dry stone cladding and the slab is designed to resemble bent stones. A scratch-proof, water-resistant and termite-treated porcelain door aids in longevity illuminated with mood lighting. Small cubes are omitted from the façade, resulting in openings that allowed natural light to enter.

A double-height entrance and main door exemplify grandeur, duly embellished with a water reservoir, stepping stones and a Champak tree. The ground-floor layout comprises the formal drawing room, family lounge with kitchen, dining area and powder room. Inspired by hotels, the kitchen is connected to the service staircase that grants privacy. The first floor constitutes three bedrooms with attached toilets and walk-in closets. The second floor has a master bedroom, a children’s room, and a lounge finished with a view of the terrace garden through the glass façade. Service areas such as the Genset and UPS rooms, laundry and ironing and servant block are planned at the rear of the home.

The basement has two guest bedrooms, a pool, spa and gymnasium. Two sunken gardens ensure natural light and ventilation for this area. Horizontal and vertical shading devices and on-grid solar panels are used on the terrace level.

A cantilevered terrace renders a floating powder-coated aluminum web, acting as a dramatic feature. It is 3 meters wide to accommodate smaller gatherings, decorated with planter lights and art installations. The residence converges with the sky, which is achieved with fiber optics lighting integrated with a white-painted wall on the front façade. A car park at the rear allows the house to ensure openness from the landscape design, while zinc panels complement the metal façade.