Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Glass façade for Gurugram apartment

Glass façade for Gurugram apartment

New Delhi-based 42mm Architecture has designed the Vista Sill in Gurugram, a residential penthouse spread over 6,000 sq. ft.  The client wanted a duplex design for a living and dining area, family lounge, kitchen, study rooms, four bedrooms, dressing area, toilets and a deck terrace. A minimalist project, the project was to be spacious, functional, modern and full of natural light.

A glass façade capitalizes on the spectacular views, and the two levels allow for the separation of different functional zones. The lower floor is the active zone for socializing, while the upper floor is for leisure and relaxation. A double-height foyer in the middle features a connecting staircase, further accentuated by a shell art sculpture and light installation. Artwork pieces and plants are considered important elements as well, which create a warm experience for the residents.

The lower floor allows the free flow of people through a low-height passage, which leads to a double-height lobby. This opens up to a deck terrace with sliding windows that connects the interiors with sunshine, greenery and fresh air. The living area, drawing area, and the children’s playroom further open up the central double-height lobby. A secluded meeting area is designed the residents to organize official meetings, promising a no-disturbance workspace. Bedrooms on the upper floor are designed around the panoramic views in the form of personal seating dens and reading corners.

The kitchen has concealed storage spaces, where the walls are perceived as a single monolithic element. Service areas are compact and concealed throughout the house to maintain the minimalist factor, often dotted with greens. A piece of backlit stretch fabric with a mountain view compensates for the absence of natural light while preserving the greenery in the washroom. A neutral grey, black and white color palette is tied together with wood, tapestry, and upholstery. Apart from carefully-curated carpets and rugs, the Venice console uses historical timber poles reclaimed from Venetian canals. Wood, stone, metal, concrete and stone constitute the material palette; the last element is limited to art wall paneling in the drawing area.