Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Perforated zinc cladding for Varanasi hotel

Perforated zinc cladding for Varanasi hotel

Gurugram-based Cityspace ‘82 Architects have designed the Madin Hotel in Varanasi, a hospitality project that blends tradition with contemporary standards as an example of vertical construction. The client wanted a design that reflected the Meraden Group’s welcoming and dynamic services to both business and leisure travellers while maintaining international-standard benchmarks. Spread over 1914 sq. yd., a cosmopolitan look is chosen to stand out amongst the indigenous structures commonly found in the city.

Corrugated and perforated zinc cladding, and stone paneling are used for the façade, which mitigates the harsh sunrays on the south-west. Sprawling gardens further combat the heat exposure, which is complemented by the warm white concealed lighting on the front porch. 

A double-height glass cage of globe pendants welcomes visitors to the entrance lobby on the ground floor, which is decorated with diamond-shaped mirrorwork over the lift lobby. Apart from an aquarium and an all-day dining area, one sees a customised material palette comprising zinc cladding, stone paneling and textured paint throughout the design. A celebration hall, bar area, spa and gymnasium are present on the first floor; the bar constitutes a series of horizontal lights installed on the wood-panelled walls, while the gymnasium looks over a lush cantonment area on the south. A service floor is incorporated between the ground and first floors, almost invisible on the elevation.

Hotel rooms and suites make their appearance on the upper floors, which manifest the local influence, through the artwork of the historical temples and 88 Ghats that form the heritage of Varanasi. An open swimming-pool on the fifth floor gives a stunning view of the city, with a green wall on the other sides that masks the service areas underneath. A second restaurant and bar lounge has been delineated for private gatherings on the terrace.

Two basements are reserved for parking, service areas and two banquet halls, the last of which have a separate entrance. A series of lights, veneer wainscoting and metal jaali panels form the major design elements of the banquet halls, while large beige GRC jaali panels are installed in the toilets for privacy.