Top
Image Alt

ifj

  /  IFJ Likes   /  Space-enhancing design for Delhi home in dense neighborhood

Space-enhancing design for Delhi home in dense neighborhood

Photographer: Sebastian Zachariah

Mumbai-based KNS Architects has designed the private residential bungalow in Delhi, a residential project spread across 8500 sq. ft. in a dense urban neighborhood. The client wanted a design that complied with Vaastu regulations on the pre-existing structure, which had adjoining structures less than five feet apart from the villa. Wanting to achieve an elegant and understated design, the plot was long but wide in shape.

Following the principles of yin and yang, metal coatings in rust finish are juxtaposed against a painted white wall for the façade. The three floors are combined by creating voids, creating a double-heighted volume with a staircase and a skylight that allows in natural light. An extended terrace room is built on the north-eastern corner, which is connected to the rest of the house by an external staircase. Not only does this become a focal point of the project but it also invites in natural light that was previously blocked by a neighboring structure.

For the open-air terrace lounge, bright-colored furniture is set against the concrete and rust-finished walls. Vertical gardens are designed for privacy, increasing the green quotient, and promoting a seamless connection with a retractable roof. Apart from the gardens, hard and soft landscaping has been done across the roof.

Clean lines, modern furniture, soft furnishings, colorful artwork, artistic textures, and fabrics are balanced against a neutral canvas. Liquid metal and concrete wall finish are used for the interior walls with rust finish on the terrace. Copper panels are repurposed to look like artwork, adding color and dimension to the walls. A deep brown color palette is chosen for the master bedroom and bath. Inspired by the spa, Pocacche marble is used for the master bath. Onyx marble is used for the powder bath.